Meat & Fit rezygnuje z jaj z chowu klatkowego.
05.07.2018
Meat & Fit rezygnuje z jaj z chowu klatkowego.
Z przeprowadzonych w lutym 2018 roku badań instytutu IBRIS wynika, że: 82,4 proc. Polaków jest przeciwnych hodowaniu kur w klatkach.
Szanując oczekiwania konsumentów podjęliśmy decyzję, że w sieci Meat & Fit nie będziemy używali jaj pochodzących z chowu klatkowego, a zmiany te wprowadzimy do końca 2019 roku. Dotyczy to jaj w każdej postaci, również tych będących składnikiem panierki lub bułek. Nasza decyzja podyktowana jest względami etycznymi i chęcią zapewnienia klientom możliwości wyboru najlepszych produktów. Kury znoszące jaja oznaczone numerem „3” przetrzymywane są w ciasnych klatkach i hodowane w sposób przemysłowy, co wiąże się z niepotrzebnym cierpieniem tych zwierząt.
Inicjatorem zmian w naszej firmie była organizacja „Otwarte Klatki”, która wcześniej pomagała nam przy wprowadzeniu oferty wegańskich dań i burgerów do obydwu sieci.
Nasza decyzja jest podyktowana chęcią poprawy warunków życia zwierząt hodowlanych. Dołączając do grona firm, które rezygnują z jaj z chowu klatkowego mamy nadzieję, że także inne firmy pójdą za naszym przykładem.